PPMS
 
   


 

"FACILITAREA ACCESULUI CERCETARII DE FIZICA SI INGINERIA PLASMEI LA PROGRAMELE EUROPENE DE COOPERARE IN STIINTA SI TEHNOLOGIE"

ACCES
eng

 

Contract de cercetare nr.: 209/1.08.2006
Director de proiect : Dr. Gheorghe Dinescu, CS I, e-mail: dinescug@infim.ro

 

Institutii partenere in proiect:

Institutul National de Fizica Laserilor, Plasmei si Radiatiei (INFLPR)
Laboratorul de Plasma de Temperatura Joasa
Grupul Procese in Plasma pentru Materiale Functionale si Suprafete

Obiectiv general:

Realizarea unui cadru relational de integrare, comunicare, schimburi si informare intre comunitatea de cercetatori de fizica si ingineria plasmei din Romania si comunitatea internationala de cercetare din acest domeniu avand drept scop final facilitarea accesului cercetarii romanesti la programele europene de stiinta si tehnologie.

 

Obiective specifice:

1. Realizarea unei retele la nivel national si includerea ei intr-o retea internationala; elaborarea si lansarea, sub coordonare romaneasca a unei actiuni in cadrul european COST (Co-operation on Science and Technology) sub egida Fundatiei Europene pentru Stiinta ( ESF-European Science Foundation); 2. Constructia unui sistem relational de cooperare intre echipele de cercetare romanesti si cele europene prin organizarea de actiuni nationale de informare (workshop-uri), schimburi si vizite reciproce, incluzand si participarea unor factori responsabili din politica si managementul cercetarii de la nivel national si european.

 

Personal implicat in proiect:

  • doctori in stiinte - 11 persoane (6 femei)
  • doctoranzi - 5 persoane (1 femeie)
  • masteranzi - 4 persoane ( 2 femei)
  • studenti - 3 persoane ( 1 femeie)

 

Planul de realizare

Etapa I. Formarea retelei romanesti de fizica si tehnologia plasmei. Contactarea partenerilor potentiali si stabilirea platformei de interese comune si modului de actiune. Formarea retelei internationale si pregatirea participarii concertate la o actiune COST.
Termen: 24 Noiembrie 2006

Au fost contactate personalitati din Institutii din tara in care exista grupuri de fizica si ingineria plasmei, si anume:
- Prof. Dr. Gheorghe Popa, Universitatea Iasi, Facultatea de Fizica
- Dr. Viorel Braic, Institutul National de Optoelectronica
- Lect. Dr. Marian Bazavan, Universiitatea Bucuresti, Facultatea de Fizica
- Prof. Dr. Dan Pavelescu, Universitatea Politehnica Bucuresti, Facultatea de Electrotehnica
- Lect. Dr. Rodica Vladoiu, Universitatea Ovidius, Constanta
- Lect. Dr. Grigore Ruxanda, Catedra de Fizica, Universitatea Petrol si Gaze, Ploiesti.
S-a format astfel nucleul retelei nationale si grupul de lucru pentru organizarea workshop-ului asociat CPPA 2007
In scopul realizarii retelei internationale au fost contactate mai multe personalitati cele mai reprezentative fiind:
- Prof. Dr. M.C.M. van de Sanden, Department of Applied Physics, Eindhoven University of Technology, the Netherlands
- Prof. Dr. David Cameron, Professor in Materials Technology, Lappeenranta University of Technology, Finland
- Prof. Dr. Riccardo d'Agostino, Department of Chemistry, co-editor of Plasma Processes and Polymers, University of Bari, Italy
- Dr. Christian Oehr, Head of Dept. Interfacial Engineering, Fraunhofer Institute for Interfacial Engineering and Biotechnology, Stuttgart, Germany
- Prof. Dr. Hynek Biederman, Charles University, Faculty of Mathematics and Physics, Department of Macromolecular Physics, Prague, Czech Republic
- Prof Dr. Yvan Segui, Laboratoire de Genie Electrique de Toulouse, Universite Paul Sabatier, Toulouse, France.
A fost realizata o propunere COST si a fost inaintata la European Science Foundation pentru evaluare; din pacate, desi propunerea a trecut la etapa I de elaborare de pragul de selectie, in conditiile unei concurente deosebite (au fost selectate in final 2 propuneri din 80) ea nu a fost calificata pentru finantare.
Pe de alta parte, si-au aratat sustinerea si interesul pentru a aparticipa la o actiune COST un numar impresionant de personalitati de peste hotare (aprox. 50), sugerand oportunitatea imbunatatirii propunerii pentru o competitie ulterioara de proiecte .


Etapa II. Consolidarea cadrului de colaborare intre reteaua nationala si cea internationala Cresterea vizibilitatii cercetarii romanesti prin schimburi, vizite seminarii.
Etapa III. Organizarea unei reuniuni a retelei romanesti si europene si a unui Workshop de diseminare a informatiei despre programele europene la nivel national cu prilejul Conferintei CPPA 2007.
Termen: 24 noiembrie 2007
Etapa IV. Stabilizarea relatiilor si fructificarea activitatilor retelei internationale lor organizate. Asigurarea cadrului de continuitatea a relatiilor dupa incetarea proiectului.
Termen: 15 iulie 2008

 

Rezultate si concluzii finale
Termen: 15 mai 2009

Acest proiect a creat o deschidere reala a cercetarii romanesti de fizica si ingineria plasmelor catre cercetarea externa.

            1) S-au creat conexiuni intre principalele grupuri cu preocupari din tara si grupurile din strainatate pentru care existau deja unele contacte stiintifice.  S-a realizat o cunoastere aprofundata a preocuparilor si intereselor stiintifice ale grupurilor de cercetare romanesti prin vizite stiintifice reciproce si stagii de lucru de scurta durata.

            2) Pe baza contactelor realizate a putut fi organizata cu mare succes manifestarea “14th International Conference on Plasma Physics and Applications” in Brasov, cu participarea a 100 de specialisti, dintre care peste 30% din strainatate (Europa, Rusia, Japonia).

            3) A fost organizata in conjuctie cu 14 CPPA si o zi de informare (Info-day) cu privire la programele de cercetare europene, la care au participat cu prezentari reprezentanti si specialisti din ESF-COST, EURATOM, MeDc, dar si ai unor reviste de specialitate din domeniu (Plasma Processes and Polymers).

            4) A fost realizat  un numar special al revistei internationale cotata ISI  „ Journal of Optoelectronics and Advanced Materials” in care au fost publicate cele mai reprezentative lucrari, numar avand ca si editori membri a colectivului de cercetare ai proiectului (Dr. Bogdana Mitu, Dr. Gheorghe Dinescu).

           5) In urma contactelor realizate, a prezentelor repetate la manifestari, a rezultatelor stiintifice, Directorul de proiect a fost ales ca membru in Comitetul de program al 23rd Symposium on Plasma Physics and Technolgy (Praga, 2008), in Comitetul Stiintific al International Colloquim on Plasmas (Marseille, 2009) si a fost desemnat co-chairmen al European Material Research Society Meeting (Strasburg, 2009), a fos ales ca membru in Comitetul Stiintific International al Conferintei ESCAMPIG (European Sectional Conference on Atomic and Molecular Physics of Ionized Gases).

           6) S-a asigurat continuitatea si stabilitatea colaborarilor prin incheirea unor contracte bilaterale si participarea la proiecte europene dar si extinderea catre colaborarea cu grupuri din afara Europei.

           7) Activitatile desfasurate au condus la discutii si clarificarea a numeroase aspecte privind:

  1. Intelegerea strategiei Lisabona in vederea crearii unei economii dinamice si competitive bazate pe cunoastere si dezvoltarea la nivel European a cadrului legal de desfasurare a activitatilor de cercetare pentru perioada 2007 – 2013, sub egida Programului Cadru 7;
  2. Efortul depus de Romania pentru a crea Programe de cercetare compatibile cu cele Europene; promovarea Planului  de Cercetare-Dezvoltare-Inovare (PNCDI II), a preluat si adaptat societatii romanesti cele 4 categorii de programe specifice PC7: Parteneriate, Idei, Resurse umane si Capacitati.
  3. Atragerea Institutelor si Universitatilor romanesti in programul de fuziune nucleara EURATOM, care are perspective de dezvoltare in urmatorii 30 de ani in cadrul dezvoltarii tehnologice a ITER si ulterior a reactorului de fuziune nucleara DEMO;
  4. Modalitati de conectare a cercetarii romanesti cu cea europeana prin schimburi sau elaborarea de proiecte comune, prin crearea de retele de cercetare in cadrul programelor COST si a retelelor de formare a tinerilor specialisti in cadrul PC7;
  5. Diseminarea rezultatelor cercetarii prin publicarea in reviste internationale de prestigiu (revista Plasma processes and Polymers a avut in 2006 un factor de impact de 2.846).

           8) S-a facilitat includerea ca si partener a conducatorului de proiect in propunerea de proiecte internationale, si anume:

  1. a) O propunere COST-ESF, coordonatorul de proiect roman;
  2. b) Includerea ca si partener a conducatorului de proiect in 2 propuneri de proiecte in cadrul FP 7, si anume:
  3. Small/medium-scale focused research project: Investigation of the interactions between carbon nanotube surfaces and bio-entities for the development of bone prostheses by stereolithography (acronym: BIOTUBES) - 7 parteneri; Coordination: INM – Leibniz-Institute for New Materials GmbH, Germany ( nu a fost selectata)
  4. Marie Curie network: Interaction of photons and ions with materials: from theory and basic processes to material design (acronym LIONICS) - 9 parteneri; Coordination: Risø National Laboratory, DTU, Roskilde, Denmark,
  5. c) Includerea  conducatorului de proiect  in doua propuneri in curs de elaborare (competitia din 2 Septembrie 2008)
  6.  Marie Curie network: Interaction of photons and ions with materials: from theory and basic processes to material design (acronym LIONICS II) - 9 parteneri; Coordination Risø National Laboratory, DTU, Roskilde, Denmark (proiect in pregatire pentru re-trimitere la competitia din 2 Septembrie 2008).
  7.  Marie Curie network: Plasma at Work  -10 parteneri, acronim P@W, conducator de proiect Universitatea din Eindhoven).

           9) A fost realizata o expansiune in teritoriu a domeniului fizicii plasmei prin aparitia unor nuclee noi de cercetare in aceste subiecte:  grupurile in crestere numerica si valoare de la Universitatea "Ovidius" Constanta, Universitatea "Babes-Bolyai" Cluj si Universitatea din Craiova ca si preocupari incipiente recente de la Universitatea Petrol si Gaze Ploiesti si Universitatea "Transilvania" Brasov;

         10) Proiectul, prin activitatea desfasurata a intarit pozitia si contactele grupurilor cu traditie recunoscuta si a facut posibila consolidarea Conferintei de Fizica Plasmei si Aplicatii ca eveniment de valoare internationala. Acest efort trebuie sprijinit in continuare, mai ales in conditiile actuale, cand Romania este proaspat membru al Uniunii Europene.

         11) Contactele realizate sunt in permanenta utulizate pentru elaborarea de propuneri de proiecte noi

 

 

 

 

 
             
Plasma Processes, Materials and Surfaces Group